Pieniä Ihmeitä

Ympäristökasvatus

Kuinka tarkasti katsot luontoa?

Asutpa sitten kaupungissa tai maaseudulla, ympärilläsi on pieniä ihmeitä, jotka usein jäävät huomaamatta. 

Olemme osa luontoa, joka toimii toisiinsa kytkeytyvänä järjestelmänä ja yrittää sirkustaitelijan tavoin säilyttää tasapainon. 

Oletko koskaan nähnyt Katalonian ihmistorneja? Ne ovat korkeita ihmistorneja, jotka rohkeat ihmiset muodostavat harjoittelemalla pitkään. He käyttävät vain omia kehojaan: toinen toisiaan tukien he rakentavat tornia niin korkealle kuin mahdollista ilman ulkopuolista tukea, kuin korttitaloa. Jos yksi tai useampi epäonnistuu, torni kaatuu. Miksi puhumme ihmistornista? Koska luontoa voi ymmärtää samalla tavalla kuin Katalonian ihmistorneja. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta emme menettäisi tasapainoa. Luonto toimii järjestelmänä jossa yhden tai useamman osan menettäminen voi kaataa koko järjestelmän ja pakottaa meidät sopeutumaan seurauksiin.

Monet pienet ihmeet, jotka jäävät päivittäin huomaamatta ympäriltämme, ovat vaarassa kadota.  

uhanalaiset-lunnut-endangered-species
Pyy on Suomessa vaarantunut laji (VU).

Lintukato ja uhanalaisuus

Suomessa pesivistä linnuista lähes kolmasosa on uhanalaisia.
Suomessa pesii yli 250 lintulajia, mutta monet niistä ovat vaarassa. Lähes kolmasosa näistä linnuista on luokiteltu uhanalaisiksi. Monet linnut jotka ovat aiemmin olleet hyvin yleisiä, ovat vähentyneet. Tällä hetkellä Suomessa pesivistä linnuista 86 on uhanalaisia ja 34 on luokiteltu silmälläpidettäviksi.

hömötiainen-lintu-art-nature
Hömötiainen on Suomessa erittäin uhanalainen laji (EN)

Mitä uhanalaisuus tarkoittaa?
Uhanalaisuus tarkoittaa, että eläin- tai kasvilajilla on vaara kuolla sukupuuttoon, eli hävitä kokonaan. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on luonut luokituksen, joka auttaa ymmärtämään lajien tilaa. Näitä luokkia ovat esimerkiksi:

  • Vaarantunut (VU)
  • Erittäin uhanalainen (EN)
  • Äärimmäisen uhanalainen (CR)
  • Silmälläpidettävät (NT)
  • Elinvoimainen (LC) 

Kun tutkijat arvioivat lajien uhanalaisuutta, he tarkastelevat esimerkiksi sitä, kuinka yleinen tai harvinainen laji on, ja kuinka paljon sen määrä on muuttunut.

Närhi on Suomessa luokitettu silmälläpidettäväksi lajiksi.

Mikä on Punainen kirja?
Punainen kirja on Suomessa käytetty tietolähde, joka kertoo eläinten, kasvien ja sienten uhanalaisuudesta. Kirjassa asiantuntijat kokoavat tietoa siitä, mitkä lajit ovat vaarassa. Kirjaan merkitään myös silmälläpidettävät lajit. Näillä lajeilla ei ehkä vielä ole kaikkia uhanalaisuuden merkkejä, mutta niiden tulevaisuus näyttää huolestuttavalta.

lähde: https://punainenkirja.laji.fi/

ampuhaukka
Ampuhaukka on Suomessa elinvoimainen laji, mutta se on rauhoitettu luonnonsuojelulain mukaisesti. Kuva: Iokaim Becker

Luonnonsuojelulaki (Laki luonnonsuojelusta, 9.12.2022/9).

Tämä laki suojelee Suomen luontoa ja eläimiä, mukaan lukien kaikki linnut ja nisäkkäät, paitsi ne, jotka on erikseen määritelty riistaeläimiksi, rauhoittamattomiksi tai vieraslajeiksi.

Luonnonsuojelulaki auttaa säilyttämään luonnon monimuotoisuutta ja estämään uhanalaisten lajien katoamisen.

Kun eläinlaji on rauhoitettu luonnonsuojelunlain mukaisesti, se tarkoittaa, että sitä ei saa metsästää, vahingoittaa tai häiritä. Myöskään sen pesiä, munia tai poikasia ei saa tuhota.